Welke kapstok past in een landelijke hal?

kapstok in een landelijke hal
kapstok in een landelijke hal

Welke kapstok past in een landelijke hal?

Welke kapstok past bij een landelijke hal inrichting?

Een landelijke woning straalt rust uit. Dat is precies wat we zoeken na een drukke dag. Je komt binnen in je huis en alle stress valt van je af. Het is dan ook belangrijk om deze rustige sfeer door te trekken in heel je woning en in elk detail. Zelfs de kapstok in een landelijke hal mag niet aan deze specifieke eisen ontsnappen. Want ook een kapstok draagt bij tot de sfeer die wordt gecreëerd. Maar wat is nu juist een landelijke kapstok? Hoe kies je deze het best? Wij willen jou hier alvast op weg helpen om de juiste keuze te maken.

Hout en metaal

kapstok in een landelijke hal

Afbeelding: https://nl.pinterest.com/

In een landelijke woning horen alleen natuurlijke en eerlijke materialen. Kunststof is uit den boze! Kies voor je landelijke kapstok voor hout met metalen haken. Het klassieke voorbeeld van landelijke kapstokken is de kapstok die aan de muur ophangt. Die bestaat uit een horizontale houten balkje met daarop ijzeren klerenhaken geschroefd. Daarboven komt de ‘hoedenplank’, ondersteund door twee verticale houten steunen. Het zijn de kapstokken die we bij oma zagen hangen. Moderne versies van deze kapstok kunnen bijvoorbeeld een paar rieten manden bevatten waarin je kleine spullen kwijt kunt.

De brocante kapstok

Een brocante kapstok is een variant op de hierboven beschreven kapstok. Brocante kapstokken hebben iets meer krullen en houtsculptuur of zijn soms beschilderd met bijvoorbeeld bloemetjes. Echt mooie exemplaren van brocante kapstokken vind je nog wel eens in tweedehandswinkels. Sommige bevatten een ingewerkt spiegeltje, wat ook heel stijlvol is. Het gebeurt dat de verf van deze brocante kapstokken afgebladderd is. Maar dat geeft niet: laat het gerust zoals het is. Het gaat goed bij een landelijke sfeer.

Kies je voor een staande kapstok?

Als je hal of gang groot genoeg is, kun je makkelijk kiezen voor een staande kapstok die tegen de muur aan is geplaatst. Deze kan bestaan uit achteraan een paneel van houten planken met onderaan en/of een zijkant van de kapstok een aantal legplanken. De haken om de kleren op te hangen zijn ook alweer in metaal. Deze heeft een volumineuze aanblik en ‘staat’ er ook echt wel. Heb je echter weinig plaats en enkel een hoekje voor je kapstok? Ga dan voor een ranke gietijzeren kapstok. Hier kun je ook al heel wat spullen kwijt. Denk aan een parapluhouder onderaan, een paar haken halverwege en nog eens twee rijen haken bovenaan. Als je voor dit type kapstok kiest, let er dan op dat die stevig op zijn poten staat. Deze kapstokken kunnen wel eens omkantelen als ze te zwaar beladen zijn.

Kies voor rustige en neutrale kleuren

Een kapstok in een landelijke hal mag niet storen en moet aansluiten bij de sfeer van de woning. Kies daarom voor neutrale kleuren zoals wit, beige, lichtgrijs of ongeschilderd hout bijvoorbeeld. Je mag met landelijke kapstokken echter wel contrast creëren, zolang het binnen deze neutrale kleuren blijft. Kies bijvoorbeeld voor een witte kapstok tegen een grijze muur of een naturel houten kapstok tegen een witte muur.

Er is natuurlijk een heel uitgebreide keuze aan kapstokken voor je landelijke hal. Hou voor ogen dat eerlijke materialen en neutrale kleuren perfect zijn. Als je dit in acht neemt, kun je niet anders dan een juiste keuze maken.